donderdag 10 februari 2011

Hoe Amerikaans kan je het maken?

Afgelopen zondag was het dan zover... Het evenement waar elke Amerikaan wel zo'n beetje naar uitkijkt... De apotheose van het Amerikaanse sportseizoen... De happening bijna nog Amerikaanser dan de Amerikanen zelf! Juist afgelopen zondag was het Superbowl Sunday!
En dat kreeg je te weten. Op de televisie was er al een week lang niets anders besproken dan Superbowl XLV (45, dus... ;-) ). Er werd een week lang gespeculeerd over de uitslag, en dan heb ik het nog niet eens over de sport talkshows!
De geruchten laaiden wild op toen de quaterback van de Pittsburgh Steelers (Ben Roethlingsburger voor de kenners) in een bar werd geflimd waar hij dronken met een van zijn linebackers (laten we dat gewoon maar een teamgenoot noemen) een lied staat te zingen, om TWEE UUR 'S NACHTS! En dan te bedenken dat het maar vijf dagen voor de Superbowl was! Shokkend...!?!
En dan werd er natuurlijk gespeculeerd over de reclames die tijdens de Superbowl werden uitgezonden! Want, als je geen sportliefhebber bent, kijk je naar de Superbowl voor de reclames tussendoor. Bedrijven hebben natuurlijk ook al lang en breed uitgemolken dat de Superbowl zo'n beetje het grootste televisie evenement van het jaar is. En daar kan je natuurlijk geld meer verdienen. Maar je bent niet de enige die reclames uitzendt, dus moet je de meest opvallende/grappige/beste reclame van allemaal hebben!

Dus, op naar zondag! De wedstrijd om het kampioenschap in de National Football League (NFL) (want dat is de Superbowl) ging tussen de Pittsburgh Steelers en de Green Bay Packers (...dus niet de New England Patriots, tot grote teleurstelling van heel New England (en dus Maine), na een geweldig normaal seizoen!).
De Pittsburgh Steelers waren al zes keer Superbowl Champion geweest (een NFL record), en waren lichtelijk de favoriet met de ervaren quaterback Roethlingsburger tegen de jonkie Aaron Rodgers.
Zelf was ik voor de Green Bay Packers... Dus moge de beste winnen, zolang het maar de Packers zijn.

Het is 6:00 PM, nadat de hele dag er al een pre-game show aan de gang was (dus de voorbeschouwing), kon de pre-kick-off show beginnen (de échte voorbeschouwing). Ik keek de Superbowl met een groep vrienden, en natuurlijk was er pizza besteld (Pappa John's Pizza had gratis pizza's beloofd als je je van te voren al het aangemeld als lid), en dus met pizza in een hand, en cola in de andere, keken we naar hoe Christina Aguilera het Amerikaanse Volkslied zingt. (Dit zorgde later voor giga ophef, omdat ze het nogal een klein beetje niet zo heel geweldig deed op sommige momenten... vooral het gedeelte waar ze een zin oversloeg...)
Na het volkslied was er het eerste reclameblok op de tv, en toen werd het pas echt stil in de kamer! Voor de mensen die nog nooit een live American Football wedstrijd hebben gezien op de TV, er zijn heel veel reclame momenten mogelijk! En die worden allemaal uitgebuit! De reclames waren volgens sommige dit jaar niet helemaal fantastisch, hoewel ik de reclames van Doritos toch wel erg goed vond! (Google maar op 'Superbowl XLV commercials!!!)

En dan was er natuurlijk de Superbowl Half-time show... Pfff, een gemiddelde opening van een WK-voetbal of zelfs Olympische Spelen lijkt op een georganiseerde speeltuin. Ongelooflijk wat een evenement in een evenement dat is... Natuurlijk was er een bekende artiest op het podium, of artiesten, zou ik moeten zeggen. De hoofdact waren de Black Eyed Peas, met ondersteuning van de gitarist van Guns 'N Roses en Usher... Ja waarom ook niet... De dansers rondom het bewegende podium waren glow in the dark en dat zag er dus spectaculair uit. De Black Eyed Peas + live = my no big fan... Alhoewel het niet zo vreselijk was... (En ik verwachtte het nummer 'Meet Me Halfway' tijdens de HALFtime show, gebeurde niet...)
Kortom, de Superbowl is Amerikaans, ook omdat het zo achtelijk groot en over de top is!

Hoe dan ook, de wedstrijd zelf was een goede wedstrijd, en vooral het einde... Toen Green Bay de SUPERBOWL WON!!! Yey! In de kamer waren twee Green Bay fans, mijzelf en Liana (ja, inderdaad iemand anders) en de overige vijf waren de Steelers aan het toejuichen (hoewel zij niet al te veel te doen kregen...).

Ik kan natuurlijk de hele wedstrijd beschrijven en uitleggen, maar dat wordt een lang verhaal... En waarschijnlijk veel te technisch... Dus tot de volgende keer...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten